Jonggivers

Welkom bij de Jonggivers!

De Jojo’s zijn de op één na oudste groep van Ten Berg.

Jojo’s zijn ondeugend, creatief maar vooral stuk voor stuk supertoffe scoutsers!

Maandbrief

Liefste Jojo’s & Jojo-ouders

Zoals jullie allemaal weten zijn sinds een paar maanden de corona-regels van kracht die scoutsvergaderingen in real life voor +12 jarigen verbieden. We weten niet tot wanneer deze maatregelen van kracht zullen zijn, maar zodra er iets verandert horen jullie het meteen van ons! In de tussentijd kunnen jullie wel nog steeds deze data in jullie agenda aankruisen…

- Groot kamp: 3 - 15 juli 2021

… en jullie vingers kruisen dat deze activiteiten wel door zullen kunnen gaan! Vele groetjes en blijf gezond,

De jojoleiding (Jules, Mira, Victor, Truwe en Maud)

16 mei: Leidingswissel: spannend !!!

Groot kamp, 3 tem 15 juli

Plantjesverkoop

Hieronder lees je hoe je het beste zorgt voor je nieuwe groene vriendjes!

Calathea Makoyana

Pauwenplant

De normale kamertemperatuur is prima voor de Calathea Makoyana. Lager kan niet. Als de plant langer aan lage temperaturen wordt blootgesteld kan hij doodgaan. Zet hem ook liever niet op een standplaats met tocht.

De grond moet licht vochtig blijven, maar mag nooit drassig zijn. Geef altijd kleine beetjes water.

Let op de signalen die de Calathea Makoyana geeft. Als de plant gele bladeren begint te krijgen betekent dit een te lange periode van te veel water. Dan weet je dat je minder vaak en minder veel water moet geven. Als de bladeren slap gaan hangen, of oprollen, dan geef je juist te weinig water.

Ficus
Elastica

Rubberplant

UITVERKOCHT!!

De Ficus elastica houdt van een lichte plek maar direct zonlicht moet vermeden worden, zo niet kunnen de bladeren verbranden. Hij heeft een hekel aan verhuizen, dus kies met zorg een mooie plek voor hem uit waar hij jaren kan blijven staan.

• Giet nooit als de aarde bovenaan nog vochtig is.
  • Laat de kluit nooit volledig uitdrogen.
  • Verwijder af en toe het stof van de bladeren met een vochtige doek. Zo blijft de plant mooi en gaat hij beter groeien.
  • Verpot je plant naar een grotere pot als de oude klein is geworden.

Monstera Deliciosa

Gatenplant

De Monstera is geen bijzonder dorstige plant, maar het is wel belangrijk dat de grond continue vochtig blijft bij deze groene vriend. Let er wel op dat je niet teveel water geeft, natte voeten daar is hij absoluut geen fan van. Check af en toe even of de grond niet te nat is door je vinger even in de potgrond te stoppen.

De Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben. Het is, zoals bij alle kamerplanten, wel aan te raden om 'm zo nu en dan even te draaien, zodat hij niet aan één kant naar het licht gaat groeien.

Plantenmix

Onze mix bestaat uit een drietal plantjes van de Epipremnum / Scindapsus soort.

Een makkelijk te verzorgen plantensoort die bovendien flink kan groeien! Zorg ervoor dat de grond altijd lichtvochtig is, zonder dat er water onder in de pot blijft staan.

Zet de plant op een plek zonder direct zonlicht.
De Epipremnum Pinnatum staat in de top 10 meest lucht zuiverende planten!
Hoewel er tot op heden nog geen bewijs is dat deze ook Covid-19 viruspartikels uit de lucht zou zuiveren, is er ook nog geen bewijs van het tegendeel!
De Epipremnum komt van nature voor in het bosgebied in Zuidoost-Azië, hier kunnen de bladeren wel 90cm groot worden. In deze bosgebieden groeit de Epipremnum, in de schaduw, als een klimplant langs de bomen omhoog.

De Scindapsus komt voor in kleuren variërend van groen, geel en wit.

Leiding

MIRA

Zachtaardige Dolfijn

10 jaar in Ten Berg